Tässä on Lumouksen Joonan lista Photoshopin kuumimmista pikanäppäinkomennoista. On kovin vaikeaa rajata mitkä komennot ansaitsevat päästä parrasvaloihin, joten käytin valtaani puhua kahdesta pikanäppäinkomennosta yhtenä, jos komennoilla on keskenään jotain yhteistä. Esimerkiksi kynällä ja kumilla on luonnollisesti toisiaan kompensoivia ominaisuuksia. Toivottavasti näistä on apua Photoshopiin tutustuville alottelijoille tai miksei kokeneemmillekin käyttäjille.


 

1. Ctrl + T: transformation tool

Aina kun jotain layeriä täytyy skaalata tai pyörittää, transformation tool pelastaa! Shift pohjassa pystyt skaalaamaan objektia niin, että mittasuhteet pysyvät samana. Ctrl+ klikkaamalla kulmasta tai reunasta pystyt vaikuttamaan vain valitun kohdan transformaatioon.

2. Ctrl + Shift + N: new layer & Ctrl + N: new document

Nopeilla pipelineillä työskennellessä nämä komennot tuovat tekemiseen mukavaa jouhevuutta. Joskus dokumentissa on 20+ layeriä, joten mitä nopeammin saat luotua uusia, sen parempi. Kannattaa muistaa nimetä layerit, ja miettiä layerhierarkiaa tekemisen ohella. Uusi layer menee valikossa edellisen aktiivisen yläpuolelle. Jos käytät clipping maskeja, ota tämä huomioon layerhierarkiassa. Maskeista lisää tulevassa postauksessa.

3. Ctrl + E: merge selected layers

Shift+klikkaa kaksi layeria oikealta layervalikosta ja paina tämä näppäinkomento, jos haluat liittää kahden layerin sisällön yhdeksi.

4. Ctrl + U: hue saturation & Ctrl + L: levels

Nämä kaksi työkalua auttavat värin, värikylläisyyden ja kontrastien määrittelyssä.

5. B: brush & E: eraser

Kynää ja kumia ei voita mikään. Tällä kombolla hoidat digitaalisen maalaamisen, maskauksen, photoretouchin ja lähes tulkoon kaiken mitä Photoshopilla voi tehdä. Muiden työkalujen avulla brushilla pystyy tekemään käytännössä mitä vain, etenkin jos omistat piirtopöydän.

6. Alt + Delete: fill foreground

Fillillä pystyt täyttämään selektioita tai kokonaisia kanvaaseja foreground värilläsi.

7. M: marquee tool & L: lasso tool

Kun luot maskeja tai täytät alueita värillä tarvitset selektion eli valinnan. Käytä jompaa kumpaa työkalua saadaksesi halutun valinnan ja täytä valinta brushilla, fillillä, tee siitä layervalikon avulla maski tai esimerkiksi klikkaa hiiren oikealla napilla ja käännä selektio päinvastaiseksi. Nämä toimivat loistavasti myös transformaatiotyökalun kanssa (Ctrl+T). Shift ja alt mahdollistavat valinnan muokkauksen lisäämällä tai vähentämällä valintaa uudella valinnalla.

8. V: select object

Kun haluat liikuttaa yhtä tai useampaa layeriä käytä select objectia. Moni muu työkalu hyödyntää select objectia. Esimerkiksi horizontal flip, jolle voi määritellä oman pikanäppäimen asetuksista.

9. Ctrl + D: deselect all

Jos sinulla on lasso- tai marqueeselektio ja haluat nopeasti eroon siitä, niin käytä tätä. Mikäli olet marquee selektiotyökalussa, voit myös painaa selektion ulkopuolelle kerran hiiren vasemmalla napilla.

10. Ctrl + Space + Rmouse + Drag: zoom in/out & Space + Rmouse + Drag

Kuvankäsittelyssä ja isojen dokumenttien käsittelyssä tämä on yksi parhaista tavoista zoomata sisään ja ulos. Jos olet jo zoomattuna sisään voit pannata näkymää vertikaalisti tai horisontaalisti jättämällä ctrl -nappulan painamatta.


 

Tässä oli vain jäävuoren huippu kaikista näppäinkomennoista, joita Photoshopista löytyy. Useita komentoja voi myös hyödyntää muissa Adoben ohjelmissa, kuten After Effectsissä tai Illustratorissa. Kuitenkin poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi Photoshopin tekstityökalun aktivoit painamalla T:tä, kun taas After Effectsissä sama työkalu valitaan painamalla Ctrl + T. Kiitos mielenkiinnostasi!

Mitä haluaisit oppia seuraavaksi graafisesta suunnittelusta? Jätä alas viesti!

Share This